Søg i denne blog

fredag den 16. april 2010

Boksen som jeg-transformatorisk konstruktion


Boksen som jeg-transformatorisk konstruktion

Man finder bokse i mange sammenhænge. Den katolske kirke har én, telefonselskaberne har én, tryllekunstneren har én, ja selv Supermand har en boks, som han bruger til at skifte identitet i. Med ForfatterstemmeBoXen har vi givet litteraturen én. I april måned 2010 lavede vi en boks med udstyr til optagelse af digtoplæsninger. Boksen blev opstillet på en litteraturfestival, og var mest af alt ment som en gimmick, der skulle skabe lidt opmærksomhed på digtoplæsningen som sådan og vores website, Forfatterstemmer.dk, i særdeleshed.

Vi valgte at fremstille ForaftterstemmeBoXen, fordi boksen som fænomen rummer en masse potentiale. Traditionelt set er Boksen et rum, der forbedrer og ophøjer mennesket, ganske som alkymisten på magisk vis transformerer det uædle metal til guld. I vores tilfælde ophøjes man fra almindelige ukendt person til kendt (om end kun for et kort øjeblik) forfatter. Dette er i hvert fald tesen.

Lad mig prøve at forklare: Det er sådan, at boksen forstået som lille, lukket privat rum, som er opstillet i et større offentligt rum, og som vi kan gå ind i for at opnå et øjebliks privathed, har funktion af at (og dette kursiverer jeg lige og påhæfter tre udråbstegn for effektens skyld) transformere den sjælelige substans fra ét niveau til et højere!!! Et komparativt blik på boksen i andre kulturelle sammenhænge giver et fingerpeg om, hvad der er på spil i ForfatterstemmeBoXen – på den måde kan jeg måske forklare den utrolige popularitet, som boksen fik på Vild med Ord festivalen i Århus, en lørdag i april måned i det herrens år 2010.

I flere forskellige kontekster finder man en eller anden afart af Boksen, defineret som et lukket, privat rum, der er placeret i et større, offentligt rum. Boksen giver det enkelte menneske mulighed for at opnå privathed og træde bort fra menneskemængden. I dette privathedens rum sker der forunderlige ting; den troende katolik får syndsforladelse i skrifteboksen og renses for sin skyld, og i telefonboksen går Supermand fra at være den dødelige og svagelige Clark Kent til uovervindelig superhelt.

I den katolske skrifteboks opnår mennesket for et øjeblik renhed; i skrifteboksen får det besudlede menneske absolution, og renses for sine synder. Det timelige subjekt ophøjes til det uskyldsrene menneske. Men hvad er det, der sker? I den katolske skrifteboks etableres der en forbindelse til det Hellige. Boksen er så at sige en port til en metafysisk dimension, en slags "Beam me up, Scottie" bare for troende katolikker. Samme mekanisme er på spil, når Clark Kent træder ind i telefonboksen – i telefonboksens skjul (i dens privathed) etableres der en forbindelse til det Hellige, som transformerer Supermand til den Rene og Unedbrydelige. Dette er i øvrigt alkymi; det er en transformation af substansen, ikke blot formen – en raffinering af det urene til det rene. Det er ganske som med vand, der gøres til vin, og som nadvervinen, der transformeres fra almindelig vin til Jesu blod (transsubstantionen, hedder det vistnok…)

Der er naturligvis afgørende forskelle på Supermand og en (syndig) katolik; den mest iøjnefaldende må være, at Supermand bibeholder sine superkræfter, når han forlader telefonboksen, imens katolikken er dømt til at vende tilbage til sin syndige og timelige krop. Ligheden imellem skriftestolen og den telefonboks, som Supermand vælger at klæde om i, er derfor strukturel; begge rum transformerer (egentlig: raffinerer) mennesket fra en lavere eksistens til en højere!

Samme struktur gør sig gældende i ForfatterstemmeBoXen. Det anonyme menneske transformeres til den Store Forfatter i boksens privathed! ForfattestemmeBoXen er simpelthen en port til det Hellige rum af flydende honning og evig litteratur!!! (igen er jeg nødt til at vedhæfte de tre udråbstegn) Transformationen, som brugeren oplever, er af social karakter. Imens katolikken oplever en alkymistisk-religiøs transformation gennem absolutionen (fra syndig til Ren), og Supermand går fra skrøbelig til uovervindelig, ja så forvandles brugeren af ForfatterstemmeBoXen fra ukendt til berømt, fra socialt ekskluderet til socialt inkluderet, fra ukendt litterært geni, der aldrig har fået den berømmelse og anerkendelse, der rettelig tilkommer hende, til, ja lige præcis, Forfatteren, der Verfasser, the Author, Le Auteur. Og der strammede jeg den vist liiige lidt for meget:)

Ingen kommentarer:

Send en kommentar